Pas op voor de REUZENBERENKLAUW!

Let op! In de periode van juli tot en met oktober staat de Reuzenberenklauw weer volop in bloei! En dit kan geregeld voor problemen zorgen. Een aanraking met de Reuzenberenklauw tijdens de bloeiperiode kan in sommige gevallen voor pijnlijke klachten zorgen, zowel bij mensen als dieren. Gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn. Wij hebben tips!
Hoe herken je een Reuzenberenklauw?
De Reuzenberenklauw is een grote, 2- tot 5-jarige plant met rechtopstaande, tot 10 cm dikke roodgevlekte stengels. De plant heeft witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm en de enorme bladeren zijn behaard. De Reuzenberenklauw lijkt op de gewone Berenklauw.
De gewone Berenklauw groeit van juni tot en met oktober en is herkenbaar aan witte bloemetjes, heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog. De Reuzenberenklauw is vele malen groter dan de gewone Berenklauw en kan, afhankelijk van de groeiplaats, tot wel vier meter hoog worden. 
Verschil tussen Reuzenberenklauw en gewone Berenklauw

Problemen Reuzenberenklauw
De problemen die door de Reuzenberenklauw ontstaan lijken op brandwonden. Net als brandwonden kosten deze veel tijd om te genezen. Als het sap van de Reuzenberenklauw in de ogen komt, kan dat zelfs leiden tot blindheid of kan het sap leiden tot verstikking wanneer het in de bek van een hond of kat komt. 
Contact met de Reuzenberenklauw is pijnlijk en kan zorgen voor ernstige verwondingen. Vermoed je dat jouw hond of kat in aanraking is gekomen met de Reuzenberenklauw? Controleer dan op de volgende symptomen:
  • Roze of rode vlekken die jeuken
  • beschadiging op de huid
  • (brand)blaren
Mochten deze symptomen (nog) niet zichtbaar zijn, maar is jouw dier in aanraking is gekomen met de Reuzenberenklauw? Zorg er dan voor dat je het dier zo veel mogelijk afspoelt met water (en eventuele shampoo). Vervolgens is het belangrijk dat de hond een week lag zo veel mogelijk uit de zon blijft. De brandblaren ontwikkelen zich pas wanneer het sap in contact komt met zonlicht.  

Indien er huidproblemen ontstaan, raden wij je aan om direct contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan zorgen voor een juiste behandeling en de hond eventueel voorzien van pijnstillers. Na 14 dagen nemen de symptomen meestal af. 



Hoe kom ik van de Reuzenberenklauw af?
Voordat je aan de slag gaat, is het uiterst belangrijk om beschermende kleding te dragen. Gebruik waterbestendige kleding, draag handschoenen en een masker om je huid niet bloot te stellen aan het sap of zonlicht en reinig achteraf je materiaal met water. Hoe je van de plant afkomt, verschilt per groeistadium van de plant:
  • jonge plant (niet in bloei): graaf de wortel uit
  • plant in bloei: verzamel de bloeischermen in de vuilniszak en graag de wortel uit (anders herbloei)
  • uitgebloeid: verzamel de bloeischermen voorzichtig in vuilniszak (zaden vallen makkelijk af!). Een dorre plant is dood en moet niet uitgegraven worden. 
  • zeer veel planten: maai 3x per jaar om de plant uit te putten, of laat dieren met een donkere snoet graven. 
 De plant verspreidt zich door zaden dus kan het minstens 4 tot 7 jaar duren tot ze allemaal weg zijn.

Melden reuzenberenklauw
Bij de (meeste) gemeentes kun je een melding doen wanneer je een Reuzenberenklauw tegen bent gekomen. De gemeente wilt dan weten waar de Reuzenberenklauw staat en kunnen er eventuele foto's meegestuurd worden. De melding wordt meestal binnen 3 werkdagen in behandeling genomen en wordt de plant verwijderd. De kosten voor de melding zijn uiteraard gratis.