Een moment geduld aub.

Coronavirus en onze (huis)dieren...

Het houdt ons in de greep. Zeker in dit weekend voelt het alsof het leven even behoorlijk is stilgezet. En we kunnen alleen maar hopen en zorgen dat we met elkaar opvolging geven en voor elkaar zorgen... Vanzelfsprekend hebben we het dan over de zorg voor onze medemens. Kijk om je heen, sta open voor hulp aan je naaste! Maar daarnaast hebben we ook de zorg voor het dier. En dan komen er vragen op of onze hond of kat ook besmet kan worden of wellicht het virus op mensen over kan dragen. Hele terechte vragen die nog niet altijd even duidelijk beantwoord zijn. Diertotaal.nl probeert je hierin zo goed mogelijk te adviseren...

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen dat COVID-19 uw huisdier kan infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19. Dit is op basis van kennis van nu en wat er al bekend is over andere vormen van coronavirussen. Kortom, op dit moment is er geen bewijs dat het COVID-19 coronavirus gevaarlijk is voor katten en honden en eveneens is er (nog) geen bewijs dat mensen risico lopen om via hun huisdieren besmet te raken. Maar duidelijk willen we stellen dat dit een nieuw virus betreft en er nog niet gesproken kan worden over zekerheden maar aannames. Diertotaal.nl volgt deze situatie op de voet en zodra er iets veranderd hierin proberen we jou direct te informeren.

Wordt er geadviseerd om toch anders om te gaan met mijn huisdier?

Ongeacht wat we nu weten is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Daarnaast adviseren we toch om jouw huisdier jou niet in het gezicht te laten likken en was toch steeds regelmatig de handen met zeep of handdesinfectie na aanraking van jouw huisdier.

Moet ik contact met huisdieren vermijden als ik besmet ben met het Coronavirus COVID-19?

Mocht je onverhoopt besmet raken is het een goed idee om close contact met huisdieren te vermijden. Reinig en desinfecteer dooorlopend contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.
Hoewel wordt aangenomen dat COVID-19 afkomstig is van wilde dieren, zijn er geen aanwijzingen dat virussen huisdieren kunnen infecteren. Toch willen we duidelijk stellen dat dit de kennis van nu is welke achterhaald kan worden! En laten we gewoon met elkaar afspreken om daar waar mogelijk dingen gewoon niet te doen of te vermijden.

Mag ik met het uitlaten van de hond mijn hond laten snuffelen aan een andere hond...

Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en jouw hond kan nog steeds een andere hond feestelijk en liefelijk begroeten.

Kan mijn kat wel gewoon lekker naar buiten?

Jazeker hoor, je kunt de kat veilig naar buiten laten. Er zijn (momenteel) geen aanwijzingen dat de infectie op jouw kat kan worden overgedragen of dat jouw kat de infectie op mensen kan overdragen.

Conclusie is dat er op dit gebied geen enkel bewijs is dat ons huisdier geïnfecteerd kan worden, laat staan het virus kan overdragen op de mens. Wel met het gegeven dat de Corona COVID-19 een nieuw virus betreft waarvan niet alle details volledig bekend zijn. Laten we op dit punt dus de mogelijke onrust weghalen en deel dit bericht. Vanzelfsprekend houden ook wij het nieuws nauwlettend in de gaten en zullen we bij veranderingen jou direct informeren