Lavendel (Lavandula vera) is een meerjarig kruid uit het Middellandse Zeegebied dat iedereen kent. De prachtig bloeiende, heerlijk geurende, struikachtige planten werden vroeger vooral gebruikt om een lekkere geur in de linnenkast te krijgen. Maar lavendel is ook in de keuken toe te passen.
Zaaien: vooral de jonge planten kunnen slecht tegen lage temperaturen. Zaai daarom niet eerder dan maart-juni in een zaaibakje binnenshuis bij 20°C. Ontkieming vindt plaats na ± 4 weken. Wanneer de zaden na vier weken niet ontkiemd zijn, de temperatuur verlagen naar -4°C tot 4°C, bijv. in de koelkast, voor enkele dagen. Daarna verspenen. Vanaf eind mei kan het ook buiten, direct in de vollegrond. In mei-juni buiten) uitplanten op een plantafstand van 30 x 20 cm.Vooral zonnig zetten en de grond goed vochtig houden.
Oogst: de bloemstengels en bladeren snijden voordat de planten
vol in bloei staan en deze drogen.
Productkenmerken:
- Prachtig bloeiende, geurende struikachtige planten
- Een meerjarig kruid dat iedereen kent
- Kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt
Standplaats:
Toepassing in pot ja
Zaaien vollegrond ja
Standplaats licht Zonnige plek
Hoogte 60 cm
Periodes:
Zaaitijd binnen van april
Zaaitijd binnen tot juni
Oogsttijd van juli
Oogsttijd tot september
Advies en tips:
Zaaiadvies In een zaaibakje binnenshuis
Verzorgingsadvies houdt de grond voldoende vochtig
Oogstadvies oogsten voordat de planten vol in bloei staan
Zaadkenmerken:
Zaden per gram 1000